Halt...

Efter hovslagarens besök igår så blev Molly jättehalt på båda frambenen.
 
Jag såg direkt när jag hämtade henne i hagen på eftermiddagen och hon gick lite konstigt och sedan så sprang jag med henne i trav och hältan var jättetydlig.
 
Jag letade hovbölder och tryckte på sömmarna för att se om hon var öm någonstans. Hon kan ha varit lite öm i nån söm men det var svårt att avgöra... Jag pratade med hovslagaren och om Molly fortfarande är halt imorgon så ska han komma ut och kolla hennes hovar. Hoppas att det bara är lite ömhet och inte någon hovböld eller fång.
 
 
Tröttmössorna i ligghallen, hihi!
 

Horse Makeover!

I lördags så fick Quramie en makeover bestående av en tvättning och frisering. Rengöringen var välbehövlig men den gjordes också för att Quramie såldes idag. Hon såldes till en jättetrevlig kvinna som även äger Quramies mamma.
 
Quramies makeover blev såklart fotograferad både före och efter :)
 
 
 
 
 

Hoppträning

Hoppträningen idag gick hyffsat. Molly var jättefin på framridningen, hon gick på bra framåt och hittade ett bra tempo och var rund i formen. Jag kunde öka och korta utan att hon tappade formen och kvickheten.
 
Men efter framhoppningen så blev hon väldigt seg. Hon ville gå i undertempo och kunde inte hålla tempot uppe när jag drev på. Men hon klarade alla övningar så hon var duktig ändå.
 
Jag tror hon kanske var lite konstig i magen så hon flera gånger försökte stanna för att bajsa men det hände inte. Så hon kanske kände sig lite konstig. Jag tror inte att det var någon förstoppning för hon bajsade också flera gånger. Det skulle ju kunna vara så att hon har kommit på att hon kan komma undan arbetet genom att stanna och låtsas bajsa, men jag  vet inte...
 
Föresten så trodde ju jag att hovslagaren skulle komma igår men jag och Ditte hade tagit fel på veckan, det är nästa tisdag som hovslagaren kommer, haha! Så jag fick bara ta in hästarna för att ta träckprov istället :P
 
Tjock hopp-ponny

Sen inkomst

Idag blev en väldigt sen stalldag. Egentligen gjorde jag inget speciellt med det drogs ut lite på tiden bara, hehe!
 
I skolan idag så skrev jag ut några bilder på Molly som jag förmodligen ska sätta upp på väggen. Jag gjorde även mitt studentplakat. Den enda riktiga lektionen jag hade idag var Arbetsmiljö och Säkerhet och där fick jag bara veta vilket betyg jag skulle få sedan så slutade jag...
 
Det som gjorde att jag in sent från stallet var att jag och Fredo mätte hela hagarna till gula stallet. Det ska sättas upp nytt elstängsel så Ditte behövde veta hur mycket stängsel som behövs. När vi var klara med det så kunde jag äntligen rida Molly.
 
Vi fortsatte gårdagens arbete med självbärighet på fri tygel. Hon hade något bättre tempo idag och var känslig för mina vikthjälper och tygeltag. Hon var bättre i traven men gick inte helt avslappnat. I galoppen så jobbade hon på bra nästan direkt och hon gick jättefint. Vi tränade lite övergångar skritt-galopp-skritt och avsaktningarna var förvånansvärt bra. Fattningarna kunde varit kvickare men det går nog bättre om några dagar. På slutet så kortade jag upp tyglarna och fick precis det resultatet jag ville ha. Hon gick i en högre form utan att hänga och hon var lätt och känslig!
 
Nu sitter jag här, jättetrött, och ska gå och lägga mig när jag laddat upp detta inlägg. Imorgon kommer hovslagaren, så det blir fullt upp direkt på morgonen. Jag ska även ta träckprov på alla hästar i samband med hovslageriet. God natt!
 
Ocharmig bild på Molly och hennes gigantiska mage idag.

Utelåst

Jag sov inte över hos min kompis igår utan åkte hem till mamma igen istället. Jag hade sms:at mamma att jag skulle hem men hon hade inte svarat så när jag kom hem så var jag utelåst. Klockan var runt 12 så jag kände mig lagom snäll när jag ringde och försökte väcka mamma. Men hon svarade inte?! Så efter att jag ringt fyra gånger så fick jag ringa min styvpappa. Han svarade som tur var och jag kom in i huset, haha!
 
Nu är jag hos pappa igen iallafall och har tagit hand om hästarna. Det har ju regnat till och från hela dagen så ridbanan är alldeles perfekt att rida på, plus att Fredo sladdat den också, så det blev såklart ett ridpass där med Molly.
 
Idag jobbade vi på självbärighet och Molly klarade det ganska bra. Jag rider med nästan ingen kontakt med tygeln så att Molly måste jobba på och bära upp sig själv. Hon har ju varit så tung senaste veckorna så jag kände att det var dags att jag tog bort stödet så att hon inte kunde hänga. Traven gick sådär, hon borde kunnat bära sig bättre. I galoppen däremot så förvånade hon mig, hon slappnade av och bar sig själv riktigt bra faktiskt. Det blir spännande att se hur hon är att rida imorgon.
 
Bild från 2011.

Kalas!

Idag ska jag iväg till min kompis och fira henne, hon fyllde nämligen 19år i veckan :) Jag åkte till mamma imorse efter utsläpp och mockning av lösdriften. Så idag blir det ingen ridning för min tjocka ponny.
 
Jag sover förmodligen över hos min kompis och åker direkt till pappa imorgon. Då får vi se vilken typ av motion det blir för Molly.
 
Igår fick jag värsta längtan för att bada utomhus! Men sedan så insåg jag att det förmodligen är alldeles för kallt i vattnet än... Men snart så!
 
Bild på Oscar från förra året när vi var ute med båten. Min älskling!

Seg hopp-ponny

Jag bestämde mig för att hoppa i paddocken istället för att rida ut idag. Molly var rätt så seg men hon gick att rida fram ganska okej. När hon väl gick fram för skänkeln så gick hon faktiskt bra men när hon inte gjorde det så var hon ganska svår att få mellan skänklarna.
 
Hoppningen gick bra som vanligt, hon var lite seg ibland men hoppade allt. Vi tränade lite på ett litet sockerbitshinder där jag hade satt sockerbitarna i mitten av bommer istället för på sidorn. Det var ett jättebra sätt att verkligen få Molly mellan skänklarna och gå dit jag bad henne. Eftersom att när man tar bort sockerbitarna eller hinderstöden från sidorna så vill ju hästen gärna dra sig utåt och springa förbi hindret, så det kan ju vara lite svårt, men vi klara det alla gånger även fast hon drog en hel del utåt.
 
Bilderna är från några veckor sedan, faktiskt från första dagen då ridbanan äntligen var frå från snö. Det är Gullan som fotat bilderna.
 
 
Haha, Molly försöker hoppa av med ett ben för mycket!

Uteritt

Idag blev det en oplanerad uteritt med Anna och Smokey. Vi red till grustaget och klättrade lite och när vi kom tillbaka till stallet så travade och galoperade jag lite i paddocken eftersom det är för hårt underlag i skogen för mer än skritt tyvärr... Men det var mysigt att rida ut i skogen iallafall :)
 
Dressyrlektionen för Pelle igår gick bra. Jag hade dock väldigt svårt att få Molly att slappna av i nacken utan att hänga i tygeln. Hon gick antingen lite för högt och stelt eller bara la all sin tyngd i handen. Men på slutet så fick vi äntligen till det och då var hon så himla fin att rida! Hon gick jämnt i båda varven och gav jämnt stöd till bettet.
 
Imorgon vet jag inte riktigt om vi ska rida ut på golfrundan, grustaget eller paddocken. Det lutar åt golfrundan... Men det återstår att se!
 
Bild på Hibbi från igår

Chindra friskförklarad!

Chindra blev friskförklarad igår när veterinären var ute! Och eftersom hennes boxvila för benbitoperationen var över denna vecka så fick hon äntligen gå ut i lösdriften :D
 
De sprang inte så mycket, de hälsade mest och Chindra fick visa sig underlägsen. När allt stoj var klart så vaktade Quramie Chindra och lät inte Hibbi gå och störa Chindra. Det blev inget bråk efterom Chindra är så ranglåg så efter en stund så gick alla nöjt och betade. Chindra var såklart superglad över att få komma ut i lösdriften igen och framförallt att få beta!
 


 
 
 
 
 
 

Snart student!

Det har varit några stressiga dagar den senaste veckan men nu har det precis släppt, så jäkla skönt!
 
Jag lämnade precis in den sista uppgiften i religionen, så det är bara två små uppgifter kvar innan allt är klart inför  studenten!! I söndags så hade vi vår studentskiva så det känns verkligen att det är när nu, bara tre veckor kvar!
 
Molly har varit lite stel de senaste dagarna men vi har jobbat på ordentligt och igår så fick vi resultat på träningen. Molly var jämn och lätt i handen i båda varven. Hon var seg men kom igång i mitten av passet. Idag är det dags för dressyrträning för Pelle och jag tror det kommer gå bra :)
 
I måndags så var jag på hööks och köpte mig ett par nya ridskor och matchande chaps på deras rea. Mina gamla skor har passerat utgångsdatumet för länge sedan kan man ju säga så det passade bra att de hade rea nu. Jag har blivit väldigt förtjust i ljusa skor och chaps, och även stövlar, sedan jag läst Saras blogg, så det blev ljust läder på de nya grejorna, jättesnyggt!
 
Idag så ska veterinären komma ut och kolla om Chindra är frisk, så jag håller verkligen tummarna för att hon är det nu! Hon har ju varit sjuk så länge nu stackarna och alla sprutor hon har fått, hon måste vara jätteöm i sin hals nu...

Nya skorna och chapsen!                                               Ute på barbckatur
 
Fuxarna delar på en drink

Vilket väder det blev!

Helt plötsligt blev det bara sommar! Den värmen som är nu duger jättebra för mig, jag tycker nämligen inte om den jobbiga sommarvärmen...
 
Men just nu är det jättehärligt väder! Alla hästarna går utan täcken och tydligen så kliade det en hel del under täckena så Phantasia och Skrållan har kliat varandra varje morgon när de kommit ut i hagen. Även Hibbi lyckades få till en kli-stund med Quramie.
 

 
För Mollys del så har det varit hårdträning alla dagar sedan i söndags tills igår då hon fick gå i skrittmaskinen för att jag kom hem försent för att rida tyvärr. I onsdags så var det hoppträning för Pelle D. och Molly var superduktig, hon hoppade allt galant och hoppade mig ur sadeln lite hela tiden, så jag kände att jag red lite flängigt, fast det kändes värre än det såg ut enligt Pelle. Men roligt var det hur som hellst!
 
Idag så blev det riding på utebanan och Molly var verkligen stel och trög, vilan igår var verkligen inte bra för henne, men det visste jag redan. Så vi fick jobba en del i traven och bara få Molly att sluta hänga i bettet. Tillslut så släppte hon och då avslutade vi och skrittade av.
 
Gullan med Hibbi och Molly i kanten...
 
Benskydden fick sig en ordentlig rengöring idag också!
 
Innan borstning och tvättning...
 
...som nya igen! Eller nästan iallafall, skydden längst till höger ska vara ljusblåa egentligen :P
 
Efter ridningen så gjorde jag rent Chindras sjukbox också när jag ändå kände mig lite hurtig, så nu är det äntligen gjort! Resten av dagen blir nog inne framför datorn, hehe. Imorgon har jag hand om allt i stallet själv, men det är nog det enda jag ska göra imorgon, jag kanske ska åka förbi hökks och se om jag kan hitta ett par nya ridskor, mina är mer än välanvända, haha.

Stallet och hästarna

Det har blivit en ofrivillig omplanering av stallarbetet en tid framöver för mig och Ditte kan man minst sagt säga. Ditte har nämligen brutit benet, riktigt illa, och kan såklart inte jobba någonting i stallet nu. Så det är jag, med hjälp av Gullan och Tessan, som har hand om Dittes stall och hennes hästar. Hyresstallet tas hand om i vanlig ordning av hyresgästerna, så där är det ingen ändring i schemat.
 
Ditte skriver om sitt tillfrisknande på sin blogg på Lövholmens hemsida.
 
Ditte, jag och Gullan.
 
Så jag har alla in och utsläpp men blir lite avlöst varannan helg av Gullan så att jag kan åka till min mamma. Det blir ju lite mer passning än jag är van vid men det är inte så jobbigt för det går oftast väldigt snabbt. Det är mockningen som kan vara lite seg vissa dagar... Gullan och Tessan rider dock Dittes hästar så det behöver jag inte tänka på. Och på dagarna när jag är i skolan så hjälper Dittes sambo, Fredo, till att fodra hästarna.
 
Förutom den vanliga passningen så har Chaccindra blivit sjuk(luftvägsinfektion), efter att hon blev opererad för lösa benbitar, så hon måste bli extra omhändertagen. Hon får just nu en spruta med Excenel(typ penicillin) varje morgon och kväll och ska få det i två veckor. Då ska veterinären komma ut och kolla så att hon har blivit frisk, och då ska hon förhoppningsvis bara stå på vanlig boxvila för benbitsoperationen i några veckor till. I värsta fall så är hon fortfarande sjuk och då vet jag inte rikigt hur behandligen ska fortskrida.
 
Hibbi, Phantasia och Skrållan rids som vanligt så de utgör inga problem just nu :)
 
 Nöjd Chindra är äntligen hemma från kliniken!
 
 Lösdriftarna tar en siesta...
 
Vi har även gjort lite vårfint runt stallet. De två trasiga trästaketen har lagats, farfars gräsmatta har krattats ren från grus som smälte fram ur snön, grusplanen vid stallet har gjorts ren från gammalt hö, lösdriften har rensats från skit som smält fram och utebanan som äntligen har smält fram har fixats och är rid-duglig igen :)
 
Fredo fixar ridbanan!


Pappa hjälper till att laga staketet med Hibbi som nyfiken åskådare.

Det trasiga staketet till hagen.
 
Som nytt igen!
 
Farfars gräsmatta blev lite vårfin!
 
Ja det var nog allt om stallet och hästarna, så nu kan jag fortsätta att blogga normalt igen :)

Tillbaka

Nu tänkte jag komma tillbaka till bloggandet igen :) 
 
Under den tiden jag inte har bloggat har det hänt en hel del, mycket mer än vanligt faktiskt, men jag börjar med hur det går med huvudämnet på bloggen, Molly :)
 
Någon vecka efter jag la upp det senaste blogginlägget så började molly visa kolikantydningar. Jag hade ute veterinär som kostaterade att Molly hade förstoppningskolik. Så Molly blev sondad med massa vatten och paraffinolja och skulle sedan gradvis matas med små hötussar och skulle vara uppe på normal giva efter en vecka.
 
Molly kikar in i stallet från ligghallen och ber om lite godis :)
 
Men Molly fortsatte att visa små tecken på att hon hade ont i magen så jag bokade tid på klinik och fick tid ca 1 vecka senare. Jag kollade Molly varje natt så jag var helt slut, som tur var så var det sportlov så jag hade iallafall inte skola också.
 
Första uteritten i vårväder!
 
På kliniken så kunde de med en kamera, som gick in i näsborren ner genom strupen till magen, konstatera att Molly hade magsår. Hon var även uttorkad så hon hade i princip förstoppnining i tarmarna för att tarmarna hade dragit ihop sig av vätskebristen. Så vi fick med oss en medicin för magsåret och på något sätt så skulle jag få Molly att dricka mer vatten. 
 
Så Molly fick gå ut i lösdriften när vi kom hem eftersom jag vet att hon dricker bra där, för att det har uppvärmt vatten med flottör så det tar aldrig slut heller. Problemet med lösdriften är ju bara att de har fri tillgång på hösilage där så Molly har gått upp en del i vikt, men förhoppningsvis så kan jag hålla vikten nere med mer motion.
 
Nytvättad Molly och nytt schabrak.
 
Molly verkar må bra nu i alla fall. Jag har inte sett några koliktecken och hon dricker ordentligt!
 
Nästa problem har istället att Molly har varit så himla slö och trög. Molly är ju ingen överdrivet pigg häst men hon brukar gå fram och hålla den farten man ber om. Och skulle hon inte göra det så kan man rida fram henne så att hon gör det efter en stund. Men nu har hon varit seg hela tiden. Jag har dock inte ridit med varken spö eller sporrar eftersom jag inte gillar det så mycket.
 
Men idag så hade jag spö med mig och jag behövde bara ha det i handen så gick hon fram som vanligt, så förmodligen så är Molly bara lite seg och väljer att inte lyssna på mig när jag mer om något. Tröttheten kan nog bero på flera saker som pälsfällning, mycket mat i lösdriften(viktuppgång), värmen och att gå ute dygnet runt i lösdriften. Men ju mer hon rör på sig, ju bättre blir ju konditionen så det är bara att rida på så att hon piggnar till!
 
Tröttisar...
 
Så det är allt med Molly för tillfället, nästa inlägg blir om stallet och de andra hästarna :)

Till bloggens startsida